Štrůdl se švestkami a škvarky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 80 g Ořechy vlašské
  • 200 g Švestky
  • 200 g Vepřové škvarky
  • 400 g Mouka pšeničná hladká
  • 50 g Cukr krystal
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 špetka Sůl
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 0.3 dl Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Džem rybízový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 461 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 44 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 125.7 mg
  • Draslík 178 mg
  • Vláknina 2248 mg
  • Vitamín A 2248 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Škvarky pomeleme na masovém strojku. Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme na čtvrtky a v hrnci je chvilku (5-7 minut) povaříme s 0,3 dl vody, ale dbáme na to, aby nebyly úplně rozvařené. Odstavíme je z plotny, přimícháme 50 g krystalového cukru, skořicový cukr a dáme je zchladit. Vlašské ořechy nastrouháme.

  • 2

    Do mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme žloutky, mléko, pomleté škvarky, prášek do pečiva, trošku soli a vše promícháme. Pak si směs dáme na vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Hladké vláčné těsto rozválíme na placku o síle 1 cm a potřeme jí džemem z černého rybízu a povrch posypeme ořechy. Pak těsto zabalíme do závinu, který dáme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a dáme ho do předem vyhřáté trouby. Pečeme pomalu při 180 °C přibližně 40-45 minut dozlatova.

  • 3

    Upečený štrůdl necháme rozležet do druhého dne, je pak mnohem chutnější.

Komentáře k receptu