Velikonoční jehněčí polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 200 g Petržel kořen
  • 600 g Jehněčí vnitřnosti
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 1.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 3 ks Cibule
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Česnek
  • 2 ks Bobkový list
  • 7 ks Nové koření celé
  • 4 l Voda pitná
  • 4 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 2 kg Jehněčí hřbet
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1.3 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 797 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 108 g
  • Sodík 533 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 518.3 mg
  • Draslík 712.8 mg
  • Vláknina 5393.4 mg
  • Vitamín A 5393.4 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev, celer, cibuli, česnek i petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme.

  • 2

    Jehněčí maso odblaníme a s vnitřnostmi (srdce, játra, jazyk) dobře omyjeme. Vložíme je do velkého hrnce se studenou vodou (4 litry) a přivedeme k varu. Po půl hodině vaření přidáme zeleninu. Přiložíme ještě kuličky černého pepře, tymián, nové koření, bobkový list a maso vaříme při mírné teplotě do měkka. Po půl hodině vaření (kdy je maso již téměř poloměkké) přidáme zeleninu. Až bude maso uvařené, vývar scedíme a zachytíme (2,5 litru) do druhého hrnce. Maso obereme, vnitřnosti pokrájíme a vrátíme do vývaru.

  • 3

    V pánvičce na rozpuštěném másle (3,5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, kterou přimícháme do polévky 15 minut před koncem vaření. Nakonec do polévky vmícháme smetanu s rozšlehanými žloutky, dochutíme solí i octem, protože má mít trochu nakyslou příchuť.

  • 4

    Každou porci horké polévky nalijeme do talířů, posypeme omytou drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.

Komentáře k receptu