Mozečkové krokety

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Tuk
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 1 ks Telecí mozek
  • 1 ks Petržel - nať
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Cibule
  • 1 špetka Sůl
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 399 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 263 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 1713.9 mg
  • Draslík 442.7 mg
  • Vláknina 2514.6 mg
  • Vitamín A 2514.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mozek odblaníme, očistíme a nakrájíme nadrobno.

  • 2

    Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na trošce másla, přisypeme nakrájený mozek. Vše osolíme a podusíme.

  • 3

    Do mléka dáme zbytek másla, mírně osolíme, přivedeme k varu a za stálého míchání přisypeme polohrubou mouku. Na mírném ohni vše mícháme a vaříme do té doby, až se hmota nechytá dna nádoby. Poté kaši odstavíme a jakmile je z poloviny vychladlá, přimícháme žloutky (dobře je rozmícháme), nasekanou petrželovou nať a na závěr mozeček.

  • 4

    Tác posypeme strouhanou houskou (nebo strouhankou). Ze směsi budeme tvořit malé krokety o velikosti palce, které obalíme v rozšlehaných bílcích s vodou a poté je obalíme v připravené strouhané housce. Jakmile jsou obalené, klademe krokety do rozehřátého tuku. Po vyjmutí je dáme okapat na papírový ubrousek.

  • 5

    Hotové krokety podáváme na listech salátu a ozdobíme je snítkou petrželové natě a rajčaty nakrájenými na dílky.

Komentáře k receptu