Mozečkové krokety smažené (minutka)

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 75 g Cibule
  • 1 g Muškátový květ
  • 750 g Telecí mozek
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 25 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 35 g Strouhanka
  • 60 g Vejce slepičí
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 75 g Žemle tuková
  • 75 ml Mléko polotučné
  • 41.67 ml Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 243 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 1097 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 1227.6 mg
  • Draslík 260.7 mg
  • Vláknina 768.4 mg
  • Vitamín A 768.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.1 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí mozek vložíme do teplé vody, odblaníme jej, zbavíme žilek a opláchneme. Potom jej drobně rozsekáme.

  • 2

    Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme na polovině másla. Přidáme rozsekaný mozek, osolíme, opepříme a za stálého míchání vydusíme dosucha.

  • 3

    Ze zbylého másla a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji mlékem a rozšleháme. Za stálého míchání uvaříme hustý bešamel.

  • 4

    Do bešamelu přidáme mozek, žemli, kterou jsme namočili ve vodě a rozmačkali, květ, sůl a promícháme. Potom vmícháme strouhanku a vejce a necháme směs prochladnout.

  • 5

    Ze směsi tvarujeme malé válečky-krokety-2ks na porci. Obalíme je v hladké mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance.

  • 6

    Krokety v horkém oleji zvolna smažíme dozlatova.

  • 7

    Ihned podáváme.

Komentáře k receptu