Škvarkové bramborové placky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Vepřové škvarky
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 8 ks Ředkvička
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 2 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 681 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 583 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 70.1 mg
  • Draslík 703.4 mg
  • Vláknina 15190.8 mg
  • Vitamín A 15190.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory dáme uvařit do mírně osolené vody (2 l voda + 1 lžička sůl). Uvařené brambory vaříme asi 30 minut doměkka.

  • 2

    Mezitím si připravíme salát: omytou jarní cibulku a ředkvičky nakrájíme na kroužky, dáme do mísy s mořskou solí, bílým pepřem a olivovým olejem. Promícháme, dáme vychladit.

  • 3

    Uvařené brambory scedíme, oloupeme, teplé nastrouháme. V míse smícháme brambory se solí, vejcem a moukou. Pak těsto dobře vypracujeme s drobně pomletými škvarky na pomoučeném vále na tužší těsto, podle potřeby můžeme přidat mouku. Uděláme z něj váleček o průměru asi 8 cm a síle 3 cm. Z každého dílu vyválíme tenkou placku. Plech vymažeme sádlem, necháme ho v předem rozehřáté troubě rozpálit. Pak rychle, ale opatrně, na něj poklademe placky a upečeme je dozlatova. Pečeme 10-15 minut při 220 °C.

  • 4

    Placky podáváme s ředkvičkovým salátem.

Komentáře k receptu