Zajíc ze Špindlu
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
 - 50 g Mandle loupané
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Bobkový list
 - 6 ks Nové koření celé
 - 0.5 dl Víno červené
 - 3.5 dl Voda pitná
 - 2 kg Zaječí maso
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Povidla švestková
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 685 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 635 mg
 - Bílkoviny 77 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 297.3 mg
 - Draslík 1426.5 mg
 - Vláknina 4345.8 mg
 - Vitamín A 4345.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře omytého a osušeného zajíce rozporcujeme a odblaníme. Prošpikujeme ho 50 g slaniny, kterou jsme pokrájeli na proužky a osolíme.
 - 
                                2
50 g slaniny nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Citron omyjeme, osušíme, oloupeme a pokrájíme na kolečka.
 - 
                                3
V hrnci rozpálíme na oleji s máslem a cibuli osmažíme dozlatova. Přilijeme 2 dl vařící vody, promícháme, přidáme kolečka citronu, celý pepř, nové koření, bobkový list, promícháme a přiložíme porce zajíce. Pod pokličkou zajíce dusíme doměkka přibližně 60 minut. Občas promícháme a přilijeme vodu (1-1,5 dl).
 - 
                                4
Když je zajíc měkký, vyjmeme ho a do vývaru pomalu přimícháme světlou jíšku, necháme ji rozvařit dohladka (2 lžíce másla + 2 lžíce hladké mouky). Přimícháme švestková povidla, červené víno, pomalu vaříme minimálně 30 minut.
 - 
                                5
Mezitím pokrájenou slaninu v malém rendlíku vysmažíme dozlatova a oloupané mandle posekáme nadrobno.
 - 
                                6
Pak všechnu šťávu přecedíme pře síto do druhého hrnce, vložíme zpět do šťávy maso, přivedeme k varu, doložíme mandle, usmaženou slaninu i s tukem, promícháme, vaříme asi 5 minut a podáváme.