Polévka z květáku a česneku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Cibule
  • 130 g Sýr Parmezán
  • 6 g Petržel - nať
  • 60 g Česnek
  • 6 g Tymián čerstvý
  • 50 ml Olej olivový
  • 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 130 ml Víno bílé
  • 750 ml Vývar zeleninový
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 kg Květák
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 640 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 1610 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 56.7 mg
  • Draslík 1907.2 mg
  • Vláknina 25185.8 mg
  • Vitamín A 25185.8 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 263.4 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Česnek zabalíme do alobalu a dáme péct na 60 minut při 180 °C. Upečený česnek vyjmeme z trouby, rozbalíme, necháme vychladnout.

  • 2

    Poté vymačkáme pečenou dužinu z jednotlivých stroužků.

  • 3

    Očistíme a pokrájíme květák, jednu a půl květákové hlávky pokrájíme na drobné kousky, zbytek rozebereme na růžičky.

  • 4

    Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Polovinu oleje rozpálíme v hrnci, přidáme cibuli a osmažíme dozlatova, poté přisypeme jemně pokrájený květák, tymián. Vše podlijeme vínem.

  • 5

    Necháme zredukovat víno na polovinu objemu. Poté přilijeme vývar.

  • 6

    Uvedeme k varu a přiklopené necháme 15 minut vařit. Pak odklopíme a vaříme ještě 12 minut.

  • 7

    Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a směs přimícháme do polévky, z které jsme odstranili tymián.

  • 8

    Necháme rozpálit zbytek oleje a osmahneme na něm růžičky květáku.

  • 9

    Smažíme do zhnědnutí, poté osolíme a opepříme. Květák přendáme do trouby a pečeme při 200 °C 12 minut.

  • 10

    Pečeným květákem ozdobíme porce polévky, posypeme sekanou petrželkou a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu