Medová pečínka
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
 - 0.25 ks Grapefruity
 - 0.25 ks Pomeranče
 - 1.5 dl Med včelí
 - 1 dl Olej olivový
 - 1 dl Vývar drůbeží
 - 1 dl Pomerančová šťáva
 - 1 kg Vepřová krkovička
 - 3 polévková lžíce Mandle
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Víno bílé
 - 0.5 polévková lžíce Ocet vinný
 - 3 polévková lžíce Likér Grand Marnier
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 926 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 69 g
 - Sodík 220 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 180 mg
 - Draslík 216.6 mg
 - Vláknina 5189.6 mg
 - Vitamín A 5189.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.8 mg
 - Vitamín E 3.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou krkovičku omyjeme a osušíme a osolíme.
 - 
                                2
Připravíme si marinádu: do misky dáme 1.5 dl medu, 1 dl olivového oleje, 1 dl pomerančové šťávy a 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry. Dobře promíchanou marinádou maso potřeme a necháme ho marinovat asi 1.5 hodiny. Maso pak položíme na pekáč a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C asi 15 minut. Když maso začne mít zlatohnědou barvu, potíráme ho zbytkem marinády, a to během pečení několikrát, maso dopékáme při 170°C přibližně dalších 10 minut. Když do masa píchneme vidličkou a vytéká téměř čistá šťáva - maso je upečené. Troubu vypneme, ale maso v ní necháme ještě 15 minut.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme pomerančovou omáčku: do mísy nalijeme 0.5 dl drůbežího vývaru, 1/2 lžíce vinného octa, 1 lžíci bílého vína, 2 lžíce medu, 3 lžíce pomerančového likéru (např. Grand Marnier), drobně pokrájené 3 dílky pomeranče, 2 pokrájené dílky dužiny grapefruitu, 3 lžíce posekaných oloupaných mandlí, 2 lžičky maizeny. Všechny ingredience krátce povaříme (3-5 minut), naposled přidáváme dužinu pomeranče s grapefruitem a mandle.
 - 
                                4
Medovou pečínku podáváme s omáčkou k přílohám podle chuti.