Kořeněná kýta pečená na pivu
Suroviny
- 100 ml Ocet kvasný lihový
 - 60 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 5 ks Nové koření celé
 - 4 ks Hřebíček
 - 7 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 1 ks Rozmarýn čerstvý
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 1.5 kg Vepřová kýta
 - 0.13 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 0.07 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 226 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 168 mg
 - Draslík 1504.1 mg
 - Vláknina 28355 mg
 - Vitamín A 28355 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 84.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme marinádu z půl litru piva, octa, koření a bylinek. Do marinády naložíme maso a pod přikrytím necháme v chladničce přes noc marinovat. Poté maso na másle s olejem osmažíme ze všech stran.
 - 
                                2
Osmažené maso vložíme do zapékací mísy, přelijeme marinádou, zbylým pivem a pod poklicí dusíme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba tři hodiny.
 - 
                                3
Měkké maso vyjmeme, šťávu přecedíme do kastrolu, zahustíme moukou, kterou jsme rozšlehali ve vodě, a dobře provaříme. Maso necháme zchladnout, nakrájíme na plátky a v omáčce necháme prohřát.