Bramborový kynutý závin s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 120 g Brambory
  • 500 g Jablka
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 180 g Mouka pšeničná hrubá
  • 30 g Ořechy vlašské
  • 30 g Cukr krupice
  • 50 g Strouhanka
  • 10 g Droždí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 60 g Cukr moučkový
  • 30 g Rozinky tmavé
  • 0.5 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 0.0625 l Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 543 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 207 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 74.3 mg
  • Draslík 325.1 mg
  • Vláknina 9103.9 mg
  • Vitamín A 9103.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 101.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, uvaříme a prolisujeme. Z droždí, mléka a trošky cukru připravíme kvásek, necháme vykynout. Brambory přelijeme rozehřátým máslem, přidáme mouku, lžíci cukru, sůl, kvásek, vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.

  • 2

    Těsto vyválíme na tenký plát, potřeme máslem, posypeme osmaženou strouhankou, nakrájenými jablky, moučkovým cukrem smíchaným se skořicí, zbytkem citronové kůry, rozinkami a nasekanými ořechy. Pokapeme rumem, přemístíme na máslem potřený plech a necháme ještě chvíli kynout. Poté povrch závinu potřeme máslem a upečeme dozlatova. Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu