Kapr na černém pivu
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 30 g Hrozinky
- 30 g Mandle
- 30 g Ořechy vlašské
- 50 g Citronová kůra
- 100 g Švestky sušené
- 10 g Pepř černý celý
- 500 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 80 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 1 ks Petržel kořen
- 1 kg Kapr obecný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Povidla švestková
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 5 polévková lžíce Perník
- 2 polévková lžíce Marmeláda rybízová
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 855 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 39 g
- Sodík 314 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 183 mg
- Draslík 1522.3 mg
- Vláknina 17458.2 mg
- Vitamín A 17458.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0.2 mg
- Vitamín C 74.4 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Cibuli nakrájíme nadrobno. Kapra očistíme, naporcujeme a osolíme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Perník nastrouháme, sušené švestky bez pecek rozpůlíme a namočíme. Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky, vlašské ořechy nakrájíme na kousky. 
- 
                                2Na másle s olejem zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, citronovou kůru, koření, zavařeninu, povidla a vmícháme černé pivo. 
- 
                                3Na pánvi připravíme karamel, rozředíme ho vodou a vlijeme do omáčky. 
- 
                                4Z másla a mouky usmažíme středně hnědou jíšku, kterou zředíme vodou a zamícháme do omáčky. Přisypeme perník a omáčku asi čtvrt hodiny vaříme na mírném plameni. 
- 
                                5Hotovu omáčku přecedíme do čistého kastrolu, přidáme scezené švestky, hrozinky, mandle, ořechy, vložíme porce kapra a na mírném plameni necháme asi dvacet minut probublávat. 
- 
                                6Před podáváním dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        