Kyselica z Valašska

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Klobása Dunajská
  • 230 g Zelí kysané
  • 50 g Fazole bílé
  • 50 g Švestky sušené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1.7 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.23 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 462 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 218 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 61.7 mg
  • Draslík 429.9 mg
  • Vláknina 7878.9 mg
  • Vitamín A 7878.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bílou fazolku si namočíme den předem do 1/5 litru vody.

  • 2

    Druhý den ji scedíme, dáme do hrnce s 1 litrem studené vody a dáme vařit. Sušené houby namočíme do 2 dl na 15 minut, pak je scedíme, propláchneme, přidáme k fazolím. Ještě doložíme propláchnuté sušené švestky bez pecek, bobkový list, nové koření a budeme pomalu vařit doměkka přibližně 30 minut. V polovině vaření dáme do polévky kysané zelí.

  • 3

    Mezitím si pokrájíme na kolečka pikantní klobásu.

  • 4

    V pánvi si rozpustíme máslo, přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme do polévky, polévku dosolíme podle chuti a pomalu vaříme ještě 5-7 minut. Nakonec přimícháme smetanu, necháme přejít varem a polévku odstavíme z plotny.

  • 5

    V pánvi si na lžíci sádla opečeme z obou stran kolečka klobásy. Polévku nalijeme do talířů, porce ozdobíme klobásou a podáváme.

Komentáře k receptu