Kasulet s uzeninou
Suroviny
- 250 g Cibule
 - 250 g Slanina vepřová
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 30 g Petržel - nať
 - 150 g Strouhanka
 - 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 500 g Klobása vepřová
 - 250 g Salám Chorizo
 - 400 g Fazole
 - 300 ml Vývar drůbeží
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 875 kcal
 - Sacharidy 51 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 1751 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 95 mg
 - Draslík 580.4 mg
 - Vláknina 5228.8 mg
 - Vitamín A 5228.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.4 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Fazole zalijeme je dostatečným množstvím studené vody a necháme přes noc namočené.
 - 
                                2
Fazole scedíme, necháme okapat a propláchneme je proudem studené vody. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme je zprudka 10 minut, potom 30 minut zvolna, až změknou. Necháme je okapat.
 - 
                                3
V pánvi rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme olej a na kolečka nakrájené klobásy a opečeme. Z tuku je vyjmeme.
 - 
                                4
Z pánve slijeme kromě 1 polévkové lžíce všechen tuk, přidáme kolečka cibule a několik minut opečeme, až změkne, ale ještě nemění barvu.
 - 
                                5
Do pánve vrátíme klobásy, přidáme fazole, kostičky salámu, rajčata, vývar, víno, rajský protlak, česnek, tymián, petržel, podle chuti sůl, pepř a promícháme.
 - 
                                6
Vše dáme do zapékací mísy. Zakryjeme a 1 hodinu pečeme v předehřáté troubě při 160 °C. Zasypeme vrstvou strouhanky. Již nepřikrýváme a vrátíme jej na 15-20 minut do trouby, aby se strouhanka dozlatova propekla. Ozdobíme petrželkou a podáváme.