Placky s povidly
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 739 kcal
 - Sacharidy 151 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 678 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 127.7 mg
 - Draslík 429.4 mg
 - Vláknina 900 mg
 - Vitamín A 900 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na placky "bélešky" připravíme kynuté těsto. Do mísy dáme hladkou mouku, uděláme do ni důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Přidáme 1 lžičku krystalového cukru a 2 dl vlažného mléka. Kvasnice necháme vzejít, pak k mouce přidáme vejce, sůl, cukr a těsto dobře propracujeme. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
 - 
                                2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme je na malé kousky (velikost pěsti). Z každého kousku vytvarujeme bochánek, který vyválíme na tenkou placku.
 - 
                                3
Rozehřejeme větší teflonovou nebo keramickou pánev a placky bez tuku opékáme do zlatohněda z obou stran. Pánev nesmí být úplně rozpálená, aby se placky nepřipalovaly. Upečené placky mají hnědé a zlaté puchýře. Placku pečeme přibližně 2 minuty z každé strany.
 - 
                                4
Podáváme je horké, potřené švestkovými povidly.