Rýžový jahelník
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 731 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 29 g
- Sodík 233 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 96 g
- Cholesterol 52 mg
- Draslík 506 mg
- Vláknina 15260 mg
- Vitamín A 15260 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1577.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nejdříve si dobře promyjeme rýži a jáhly. Pak je v sítu přelijeme vařící vodou a dáme je do mísy. Sušené švestky bez pecek a hrozinky dobře omyjeme a přimícháme je do jahelníku. 
- 
                                2Zapékací mísu vymažeme máslem (20 g) a dáme do ní jahelník. Mléko rozmícháme s lžičkou soli a zalijeme jahelník. Po celém uhlazeném povrchu poklademe plátky másla (70 g), mísu zakryjeme a dáme do trouby zapéct. 
- 
                                3Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. 
- 
                                4Švestkový kompot scedíme, šťávu zachytíme. 
- 
                                5Upečený jahelník se švestkami rozdělíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem, ozdobíme švestkami z kompotu, okolo jahelníku nalijeme 0,5 dl šťávy z kompotu a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        