Krémová polévka s chřestem a smetanou
Suroviny
- 1 kostka Cukr kostkový
- 500 g Chřest bílý
- 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Chřest zelený
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 336 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 31 g
- Sodík 136 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 243.5 mg
- Draslík 278 mg
- Vláknina 5553.4 mg
- Vitamín A 5553.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.9 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest omyjeme a řádně očistíme. Bílý chřest oloupeme celý a zelený jen ze spodní třetiny výhonků. Slupky a odřezky uvaříme v osolené vodě s kostkou cukru. Oba druhy chřestu nakrájíme na špalíčky a povaříme ve vývaru z odřezků 8 minut.
-
2
V hlubším kastrolu z mouky a másla umícháme nad mírným plamenem světlou jíšku, kterou rozmícháme na kamnech s chřestovým vývarem a uvedeme do varu. Poté odstavíme z ohně a v polévce rozmícháme žloutek. Okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem, přisypeme chřestové špalíčky, ušlehanou smetanu a vsypeme petrželku.