Krémová polévka s chřestem a smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 kostka Cukr kostkový
  • 500 g Chřest bílý
  • 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Chřest zelený
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 336 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 136 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 243.5 mg
  • Draslík 278 mg
  • Vláknina 5553.4 mg
  • Vitamín A 5553.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.9 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest omyjeme a řádně očistíme. Bílý chřest oloupeme celý a zelený jen ze spodní třetiny výhonků. Slupky a odřezky uvaříme v osolené vodě s kostkou cukru. Oba druhy chřestu nakrájíme na špalíčky a povaříme ve vývaru z odřezků 8 minut.

  • 2

    V hlubším kastrolu z mouky a másla umícháme nad mírným plamenem světlou jíšku, kterou rozmícháme na kamnech s chřestovým vývarem a uvedeme do varu. Poté odstavíme z ohně a v polévce rozmícháme žloutek. Okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem, přisypeme chřestové špalíčky, ušlehanou smetanu a vsypeme petrželku.

Komentáře k receptu