Ledový salát s hlívou ústřičnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Hlíva ústřičná
  • 100 g Pórek
  • 70 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 160 g Salát ledový
  • 160 g Salát kadeřavý
  • 180 g Karotka
  • 200 g Okurka salátová
  • 80 g Hrachové lusky
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 6 ks Ředkvička
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 2 špetka Kmín mletý
  • 5 dl Voda pitná
  • 3 dl Vývar zeleninový
  • 1 dl Zakysaná smetana
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 348 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 787 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 17.4 mg
  • Draslík 815 mg
  • Vláknina 10741.7 mg
  • Vitamín A 10741.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme dresink: do teplého zeleninového vývaru nastrouháme tvrdý sýr, přidáme citronovou šťávu, hořčici, pepř, cukr, sůl mořskou, olivový olej, rozmixujeme tyčovým mixerem, nakonec přilijeme zakysanou smetanu, znovu rozmixujeme a dáme vychladit.

  • 2

    Karotku očistíme, omyjeme a pokrájíme na hranolky. Mladé lusky cukrového hrášku omyjeme, rozpůlíme a odstraníme tvrdá vlákna. Jarní cibulku a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kroužky.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody s 0,5 lžičkou soli. Mrkev a hrášek – každé zvlášť – dáme do vody a blanšírujeme na zkus, přibližně 1 minutu. Sítem zeleninu vyjmeme z vody, promyjeme ji pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, pak ji odložíme do mísy. Ředkvičky omyjeme a pokrájíme na plátky. Salátovou okurku hadovku omyjeme, rozpůlíme a pokrájíme na měsíčky. Ředkvičky s okurkou odložíme do misek.

  • 4

    Očistíme hlívu ústřičnou, omyjeme ji, osušíme a rozkrájíme na nudličky asi 2 cm silné. V pánvi si rozpálíme 3 lžíce olivového oleje a při střední teplotě hlívu restujeme asi 2 minuty. Pak přimícháme 0,5 lžíce másla, hlívu osolíme, posypeme citronovým pepřem, chilli, kmínem, pažitkou a vše promícháme.

  • 5

    Omyjeme listy ledového a kadeřavého salátu, na talířích ho upravíme s ostatní zeleninou, polijeme dresinkem, navrch položíme hlívu a podáváme.

Komentáře k receptu