Ledový salát s hlívou ústřičnou
Suroviny
- 150 g Hlíva ústřičná
- 100 g Pórek
- 70 g Sýr Eidam cihla 30%
- 160 g Salát ledový
- 160 g Salát kadeřavý
- 180 g Karotka
- 200 g Okurka salátová
- 80 g Hrachové lusky
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 6 ks Ředkvička
- 4 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl mořská
- 2 špetka Kmín mletý
- 5 dl Voda pitná
- 3 dl Vývar zeleninový
- 1 dl Zakysaná smetana
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 348 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 23 g
- Sodík 787 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 17.4 mg
- Draslík 815 mg
- Vláknina 10741.7 mg
- Vitamín A 10741.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme dresink: do teplého zeleninového vývaru nastrouháme tvrdý sýr, přidáme citronovou šťávu, hořčici, pepř, cukr, sůl mořskou, olivový olej, rozmixujeme tyčovým mixerem, nakonec přilijeme zakysanou smetanu, znovu rozmixujeme a dáme vychladit.
-
2
Karotku očistíme, omyjeme a pokrájíme na hranolky. Mladé lusky cukrového hrášku omyjeme, rozpůlíme a odstraníme tvrdá vlákna. Jarní cibulku a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kroužky.
-
3
V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody s 0,5 lžičkou soli. Mrkev a hrášek – každé zvlášť – dáme do vody a blanšírujeme na zkus, přibližně 1 minutu. Sítem zeleninu vyjmeme z vody, promyjeme ji pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, pak ji odložíme do mísy. Ředkvičky omyjeme a pokrájíme na plátky. Salátovou okurku hadovku omyjeme, rozpůlíme a pokrájíme na měsíčky. Ředkvičky s okurkou odložíme do misek.
-
4
Očistíme hlívu ústřičnou, omyjeme ji, osušíme a rozkrájíme na nudličky asi 2 cm silné. V pánvi si rozpálíme 3 lžíce olivového oleje a při střední teplotě hlívu restujeme asi 2 minuty. Pak přimícháme 0,5 lžíce másla, hlívu osolíme, posypeme citronovým pepřem, chilli, kmínem, pažitkou a vše promícháme.
-
5
Omyjeme listy ledového a kadeřavého salátu, na talířích ho upravíme s ostatní zeleninou, polijeme dresinkem, navrch položíme hlívu a podáváme.