Telecí řízky s novými brambory
Suroviny
- 200 g Houby čerstvé
- 700 g Telecí kýta
- 3.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kg Brambory rané
- 0.23 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.36 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Pažitka
- 0.7 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- 4 polévková lžíce Smetana jihočeská zakysaná15%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 11 g
- Sodík 825 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 137.9 mg
- Draslík 953.7 mg
- Vláknina 10743.3 mg
- Vitamín A 10743.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vybereme menší nové brambory, dobře je omyjeme, můžeme je i oškrabat. Brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky. Vložíme je do mísy, osolíme (2 lžičky), posypeme drceným kmínem a dáme na olivovým olejem vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě, při 180°C přibližně 35-45 minut.
-
2
Mezitím si omyjeme telecí kýtu, osušíme a z masa nakrájíme přes vlákno 1-1,5 cm silné plátky. Maso potřeme slabě hořčicí.
-
3
Houby omyjeme, očistíme a pokrájíme je na plátky. Dáme je do mísy, ochutíme je solí (půl lžičky), citronovým pepřem a promícháme. Rozmarýn a pažitku omyjeme. Z rozmarýnu otrháme lístky a pažitku drobně pokrájíme. Bylinky v misce promícháme.
-
4
Přibližně 10-14 minut před dopečením mezi brambory rozložíme plátky hub, vše posypeme bylinkami a společně dopečeme.
-
5
V pánvi rozpálíme slunečnicový olej s máslem, plátky masa zprudka orestujeme. Z každé strany 1-1,5 minuty. Maso pak osolíme (1 lžička), posypeme čerstvě pomletým pepřem (1 lžička) a hned dáme na talíře. Na maso dáme lžíci zakysané smetany, obložíme upečenými bramborami s houbami a podáváme.