Žitný chléb s kmínem
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 367 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 2 g
- Sodík 293 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 147.3 mg
- Vláknina 11346 mg
- Vitamín A 11346 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Připravíme kvásek: Lžičku droždí nasypeme do mísy a zalijeme 50ml vlažné vody a 40ml vlažného mléka. Necháme pět minut rozpouštět a pak přidáme 50g pšeničné mouky s kmínem. Pořádně zamícháme a dáme na 12 hodin kvasit na teplé místo. Kvásek by měl po půl dni nakysle vonět. 
- 
                                2Potom připravíme těsto. Droždí nasypeme do 250ml vlažné vody a necháme pět minut rozpouštět. Přidáme obě zbylé mouky, kvásek, sůl a zalijeme 350ml vody. Pořádně zamícháme a opět půl dne těsto necháme pracovat na teplém místě pod utěrkou. 
- 
                                3Těsto vyklopíme na pomoučený stůl a minimálně pět minut hněteme. Poté těsto vložíme do kilové formy na chléb a necháme ještě hodinu kynout. 
- 
                                4Nakonec před pečením stačí navhlčit chléb mlékem, dát do trouby a hodinu a půl péct při teplotě 200 stupňů. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        