Věnec velikonoční

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 50 g Cukr krupice
  • 60 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 20 g Cukr moučkový
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 147 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 179 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 76.4 mg
  • Draslík 330.5 mg
  • Vláknina 973.1 mg
  • Vitamín A 973.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrníčku zahřejeme mléko, přidáme 1 lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku přesejeme do mísy, vysypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, promícháme rozklepneme 1 vejce, přisypeme cukr, přidáme 10 g másla, vylijeme kvásek a rukama, anebo v kuchyňském robotu, hněteme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout 30 minut. Na moukou vysypaný vál vyklopíme těsto z mísy, prohněteme a připravíme 7 dílů, z kterých utvoříme válečky dlouhé 10 cm. Pečící kovový kruh vymažeme máslem a položíme ho na vymazaný plech. Z prvního dílu uděláme kulatý střed, položíme do středu pečícího kruhu, další díly válečkem na těsto rozválíme, svineme a klademe okolo celého středu. Takto utvořený věnec v kovovém kruhu necháme na plechu ještě kynout asi 15 minut. Vodu rozmícháme s 1 vejcem, potřeme věnec a vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 30 minut.

  • 2

    Upečený věnec vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, sundáme kovový kruh, položíme na kulatý podnos a posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu