Birjání zeleninové
Suroviny
- 75 g Žampiony čerstvé
- 100 g Karotka
- 225 g Rýže Basmati
- 50 g Okra - Ibišek jedlý
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 ks Brambory
- 4 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 2 ks Celer řapíkatý
- 4 stroužek Česnek
- 3 dl Jogurt krémový bílý natur
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kari koření
- 1 polévková lžíce Zázvor mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 307 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 13 g
- Sodík 41 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 690.1 mg
- Vláknina 14727.5 mg
- Vitamín A 14727.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájený brambor na kostky, mrkev a okru vaříme v hrnci s osolenou vroucí vodou 8 minut. Poté necháme okapat a dáme do mísy. Smícháme s pokrájeným celerem, lilkem a houbami.
-
2
Smícháme strouhanou cibuli, zázvor, jogurt, kurkumu, česnek, kari a nalijeme směs na zeleninu. Necháme 2 hodiny v chladu marinovat.
-
3
Rozehřejeme v pánvi máslo. Přidáme plátky cibule a smažíme 6 minut. Vyndáme z pánve několik plátků cibule a uschováme na ozdobení.
-
4
Rýži povaříme v hrnci s vroucí vodou 7 minut. Necháme okapat a dáme stranou.
-
5
Přidáme marinovanou zeleninu k cibuli a povaříme 10 minut. Polovinu rýže dáme zapékací nádoby, lžící na ni narovnáme zeleninu a zakryjeme zbylou rýží. Přikryjeme a v předehřáté troubě na 190 stupňů pečeme 25 minut.
-
6
Birjání přemístíme na mísu, ozdobíme uschovanými plátky cibule a ihned podáváme.