Omáčka sardelová I

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 10 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1 kávová lžička Petržel - nať
  • 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
  • 0.25 kávová lžička Cukr moučkový
  • 3 ks Sardelové řezy
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Žemle tuková
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Sůl
  • 1 šálek Olej stolní
  • 0.5 šálek Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 510 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 877 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 229.6 mg
  • Draslík 169.6 mg
  • Vláknina 1594.7 mg
  • Vitamín A 1594.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.5 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu.

  • 2

    Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje.

  • 3

    Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou.

  • 4

    Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou.

  • 5

    Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar.

  • 6

    Pro ulehčení a urychlení můžeme majonézu koupit již hotovou.

  • 7

    Kůrku z žemle si odkrojíme, střídku nakrájíme na plátky a namočíme do mléka. Poté žemli vymačkáme a prolisujeme do misky. Vařený žloutek si prolisujeme k žemli, přidáme vykostěné a utřené sardelové řezy a vmícháme do majonézy.

  • 8

    Dle chuti přidáme pár kapek worcesterové omáčky a na závěr přimíchíme jemně nasekanou petrželovou nať.

Komentáře k receptu