Kari-zeleninová polévka
Suroviny
- 250 g Fazole bílé
 - 250 g Fazole červené
 - 5 g Kari koření
 - 1 g Sůl
 - 1 g Skořice mletá
 - 1 g Muškátový oříšek
 - 1 g Kurkuma
 - 1 g Zázvor mletý
 - 10 g Petržel - nať
 - 200 ml Smetana na vaření
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Brambory rané
 - 2 ks Cuketa
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 4 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
 - Sacharidy 123 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 1269 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 4.5 mg
 - Draslík 498.7 mg
 - Vláknina 15660 mg
 - Vitamín A 15660 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.4 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rostlinný olej rozpálíme v pánvi s vyššími stěnami. Přisypeme na něj kari koření. Dál vsypeme špetku mleté skořice, muškátového oříšku, kurkumy a zázvoru. Promícháme a osmahneme během jedné minuty.
 - 
                                2
Do pánve nyní postupně přidáváme na drobné kostičky o hraně asi 1 centimetru nakrájenou zeleninu: cibuli, brambory, cuketu a mrkev. Smažíme ještě 5 minut.
 - 
                                3
Obsah pánve potom přeložíme do většího hrnce a zalijeme předem připraveným zeleninovým vývarem. Jakmile polévka přijde k varu, ztlumíme ji a na mírnější teplotě vaříme po dobu 20 minut, aby zelenina byla úplně měkká. Do vývaru potom přidáme ještě bílé a červené fazole. Pokud nejsou konzervované, musíme je den předem namočit do vody, aby přes noc změkly. Směs ještě chvíli vaříme, potom ji odstavíme z plotny a nakonec do ní vmícháme smetanu. Dochutíme ještě kořením a na závěr posypeme petrželkou.