Divoký rýžový salát
Suroviny
- 85 g Pistácie pražené
 - 2 g Zázvor mletý
 - 2 g Hřebíček mletý
 - 400 g Rýže indiánská
 - 55 g Mandle plátky
 - 85 g Rozinky tmavé
 - 1 kávová lžička Med včelí
 - 4 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 1 kávová lžička Kmín mletý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Pomeranče
 - 3 ks Šalotka
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný
 - 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 891 kcal
 - Sacharidy 147 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 108 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 127 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1390.6 mg
 - Vláknina 17277.5 mg
 - Vitamín A 17277.5 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 71.9 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Podle návodu si uvaříme rýži a hotovou ji necháme při pokojové teplotě vychladnout.
 - 
                                2
Mezitím si na větší pánvi rozpálíme olej a nasypeme na něj na měsíčky nakrájenou cibuli. Posypeme 1 lžičkou mletého kmínu, skořice, zázvoru a hřebíčku. Během 10 minut smažení stále mícháme, než nám cibule změkne a lehce zkaramelizuje. Pak přisypeme na kolečka nakrájenou mrkev a smažíme ji také doměkka. Nakonec přidáme ještě med a pánev odstavíme z plotny.
 - 
                                3
Uvařenou rýži nasypeme do misky, z pánve přeložíme směs mrkve s cibulí. Přidáme na dílky rozdělené pomeranče, pistáciové oříšky nasekané nahrubo, rozinky, opražené mandlové plátky, na kolečka pokrájenou cibuli šalotku a posypeme posekaným koprem. Jemně a pečlivě směs promícháváme.
 - 
                                4
Do menší misky si vložíme hořčici, vlijeme olej, pomerančovou šťávu, vinný ocet a vše prošleháme. Dresinkem polijeme hotový salát.