Rebarborový koláč s jahodami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 400 g Jahody zahradní
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 g Sůl
  • 150 g Cukr krupice
  • 750 g Reveň (Rebarbora)
  • 45 g Mouka kukuřičná
  • 10 g Skořice celá
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 335 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 171 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 15.4 mg
  • Draslík 408.4 mg
  • Vláknina 9479.3 mg
  • Vitamín A 9479.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    K mouce přidáme máslo, špetku soli a s vodou vypracujeme hladké těsto.

  • 2

    Zatím smícháme cukr s kukuřičnou moukou, nakrájenou rebarborou, skořicí a kousky jahod. Necháme marinovat 15 - 20 minut.

  • 3

    Na lehce pomoučněném válu rozdělíme těsto na poloviny, jednu půlku rozválíme, aby pokryla dno a stěny formy.

  • 4

    Odstraníme skořici, ovocnou směs vložíme do těsta ve formě.

  • 5

    Druhou půlku těsta rozválíme na stejnou velikost jako první. Okolo okraje odřízneme 1 cm široký pruh.

  • 6

    Zbytek těsta rozkrájíme na proužky o šířce 1 cm, na povrchu koláče z nich vytvoříme mřížku. Konce navlhčíme vodou a přilepíme na ně dlouhý pruh těsta kolem okraje. Posypeme 1 - 2 polévkovými lžícemi sypkého cukru.

  • 7

    Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 220 °C, pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 30 - 40 minut do růžova a do změknutí ovoce.

  • 8

    Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout.

Komentáře k receptu