Hruškový koláč s marcipánovou drobenkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Cukr třtinový
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka polohrubá
  • 15 g Cukr moučkový
  • 120 g Marcipánová hmota surová
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 80 g Brusinky sušené
  • 80 g Cukr krystal
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 5 ks Hrušky
  • 1 špetka Sůl
  • 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 5 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 865 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 47 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 79 g
  • Cholesterol 109.7 mg
  • Draslík 247.7 mg
  • Vláknina 11302.7 mg
  • Vitamín A 11302.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme těsto. Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. 120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou citronové šťávy a 0.5 lžíce rumu.Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

  • 2

    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

  • 3

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.

  • 4

    Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.

  • 5

    Zralé hrušky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme jádřinců a hrušky nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, pokapeme 1 lžící citronové šťávy a promícháme s omytými sušenými brusinkami, 100 g třtinového cukru, 1 lžící medu, skořicovým cukrem a pokrájenými vlašskými ořechy.

  • 6

    Připravíme drobenku: do misky nasypeme 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystalu, 120 g marcipánu a 6 lžic másla. Mouku s marcipánem a cukrem promícháme a pomocí prstů máslo zapracujeme tak, až se utvoří větší hrudky.

  • 7

    Zapneme troubu na 190 °C. Na koláčový korpus dáme hruškovou náplň, posypeme ji drobenkou a koláč vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut dozlatova.

  • 8

    Hruškový koláč podáváme vychlazený.

Komentáře k receptu