Skopová kýta na hříbkách
Suroviny
- 1 kostka Masox
 - 1000 g Skopová kýta
 - 80 g Cibule
 - 200 g Hříbky čerstvé
 - 150 g Zelenina kořenová
 - 3 g Nové koření celé
 - 3 g Pepř černý celý
 - 2 g Bobkový list
 - 3 g Jalovec
 - 3 g Kmín celý
 - 25 g Máslo čerstvé
 - 5 g Sůl
 - 15 g Mouka polohrubá
 - 600 g Knedlík kynutý
 - 250 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 350 ml Voda pitná
 - 3 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 330 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 41.7 mg
 - Draslík 203.8 mg
 - Vláknina 5464.7 mg
 - Vitamín A 5464.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.3 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 51.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli nakrájíme nadrobno, hříbky na plátky, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, česnek prolisujeme.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme plátky hříbků, orestujeme, přidáme kořenovou zeleninu a krátce podusíme. Přelijeme do pekáčku i s máslem, přiložíme maso vcelku, osolíme, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, jalovcem, kmínem, česnekem, podlijeme vodou, přidáme kostku masoxu a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Ve smetaně rozmícháme mouku a přilijeme k masu. Podle potřeby podlijeme vodou a dopečeme. Maso nakrájíme na plátky a nezapomeneme vyndat koření.
 - 
                                3
Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky.