Bramborový salát s vínem a kozlíčkem
Suroviny
- 750 g Brambory
 - 250 g Salát Polníček
 - 50 g Slanina vepřová
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Šalotka
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Bujón zeleninový
 - 2 dl Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 359 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 452 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 8.5 mg
 - Draslík 1405.7 mg
 - Vláknina 9452.5 mg
 - Vitamín A 9452.5 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.7 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory omyjeme a dáme se slupkou do hrnce, zalijeme 1.5 l vody a uvaříme doměkka (vaříme přibližně 25 minut, podle velikosti). Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky a dáme do mísy.
 - 
                                2
Připravíme zálivku: do misky dáme 2 dl horkého zeleninového bujonu, přimícháme 2 dl bílého vína, 1 lžíci olivového oleje, 1-2 lžičky citronové šťávy, 0.5 lžičky bílého pepře a sůl s cukrem podle chuti (po 0.5 lžičky). Zálivku dobře promícháme a dáme do chladničky vychladnout. Vychladlou zálivkou přelijeme brambory.
 - 
                                3
Očištěné šalotky pokrájíme nadrobno a přidáme k bramborám. Listy salátu kozlíčku-polníčku dobře omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na proužky. Uzenou slaninu nakrájíme na nudličky a v pánvi vysmažíme zlaté škvarky. Škvarky i s omastkem polijeme brambory s kozlíčkem, dochutíme solí (až 1 lžičku), promícháme a servírujeme.