Nákyp z vařeného kuřete

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Mandle
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 1 g Pepř černý celý
  • 60 g Mouka pšeničná hladká
  • 180 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Petržel - nať
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Tymián čerstvý
  • 1.8 l Voda pitná
  • 1.8 kg Kuře
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1054 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 79 g
  • Sodík 424 mg
  • Bílkoviny 64 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 401.4 mg
  • Draslík 857.5 mg
  • Vláknina 11074.1 mg
  • Vitamín A 11074.1 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 47.4 mg
  • Vitamín E 4.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře rozpůlíme a opláchneme, cibuli nakrájíme na měsíčky, mandle spaříme a oloupeme.

  • 2

    Do velkého hrnce vložíme kuře, zalijeme vodou, přidáme cibuli, sůl, bobkové listy, celý pepř, snítky petrželové nati a tymiánu, přivedeme do varu a na malém plameni necháme vařit zhruba hodinu.

  • 3

    Uvařené kuře vyjmeme z vývaru, ten přecedíme do čistého hrnce. Maso zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na kostky. Spolu s mandlemi maso umeleme na masovém strojku a smícháme se žloutky.

  • 4

    V hlubší pánvi z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme 180 ml vývaru z kuřete. Vyšleháme hladkou kaši. Přimícháme smetanu a asi 5 minut zlehka vaříme. Na závěr do omáčky vmícháme pepř a sůl.

  • 5

    Do mleté směsi vmícháme tolik omáčky, aby vznikla kašovitá hmota podobná konzistencí paštice.

  • 6

    Chlebíčkovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a formu vyplníme kuřecí pastou. Povrch dobře uhladíme. Formu vložíme do nádoby s vodou, voda má sahat jen do poloviny výšky formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba hodinu. Aby se povrch nespálil, můžeme formu zakrýt alobalem. Pokud se nákyp nelepí na špejli, je hotový.

  • 7

    Upečený nákyp necháme zhruba 5 minut stát, pak ho vyklopíme na servírovací talíř, nakrájíme na porce a podáváme.

Komentáře k receptu