Hovězí maso v listovém těstě s vinnou omáčkou
Suroviny
- 500 g Listové těsto
 - 160 g Máslo čerstvé
 - 375 g Hříbky čerstvé
 - 1 kávová lžička Petržel - nať
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 kg Hovězí maso zadní
 - 1 hrnek Víno červené
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 640 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 79 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 145.9 mg
 - Draslík 305.6 mg
 - Vláknina 2964 mg
 - Vitamín A 2964 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na středním plameni rozpálíme velkou pánev se 2 lžícemi másla, vložíme do ní hovězí zadní maso vcelku, bez tuku, a zprudka, aby se maso zatáhlo, opečeme ze všech stran. Po opečení vytáhneme a dáme stranou vychladnout.
 - 
                                2
Rozehřejeme další 2 lžíce másla a asi 5 minut smažíme nasekanou cibuli, přisypeme najemno nasekané mladé hříbky a dusíme 15 minut za občasného zamíchání. Ochutíme černým pepřem a mletým muškátovým oříškem, nasekanou čerstvou petrželku a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Z 2/3 listového těsta vyválíme dostatečně velký plát. Do středu narovnáme půlku hříbků, na ně položíme maso, narovnáme druhou půlku houbové směsi. Rohy těsta odřízneme a okraje potřeme rozšlehaným vejcem a balíme maso, okraje přitom stiskneme pevně k sobě. Připravené maso položíme na vymazaný plech překrytými stranami dolů a na 10 minut dáme chladit.
 - 
                                4
Troubu předehřejeme na 220°C.
 - 
                                5
Ze zbylého listového těsta vyválíme plát asi 10 x 30 cm a nařežeme ho na 5 proužků. Z chladničky vytáhneme maso zabalené do listového těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Z nařezaných proužků vytvoříme na zabaleném mase mřížku, potřeme vejcem a pečeme 30 minut; až maso bude středně propečené, přeložíme ho na tác a na teplém místě necháme ještě 10 minut odpočinout.
 - 
                                6
Omáčka z červeného vína - v malém kastrůlku svaříme červené víno na polovinu, přisypeme nasekaný tymián a petrželku a opepříme. Sejmeme z ohně a po kouskách vmícháme zbylé máslo, předchozí kousek musí být rozpuštěný, než přidáme další kousek. Přimícháme kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě a na mírném ohni za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podáváme s masem nakrájeným na kousky.