Dušená zeleninová směs na kari s citronelovou rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 225 g Brambory
  • 185 g Brokolice
  • 115 g Špenát listový čerstvý
  • 225 g Rýže jasmínová
  • 475 ml Voda pitná
  • 300 ml Vývar zeleninový
  • 400 ml Kokosové mléko
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín římský
  • 6 ks Kardamom
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Limetka
  • 1 ks Citronová tráva
  • 1 ks Citronová tráva
  • 1 ks Galgan
  • 3 ks Chilli paprička zelená
  • 8 ks Klasy kukuřičné mražené
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 868 kcal
  • Sacharidy 155 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 591 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 148 g
  • Cholesterol 1.4 mg
  • Draslík 2857.8 mg
  • Vláknina 54577.8 mg
  • Vitamín A 54577.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 121 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme pikantní pastu. Chilli papričky zbavíme semínek a nadrobno nakrájíme, lodyhu citronové trávy nasekáme, česnek a šalotku pokrájíme, galgán nakrájíme na jemno, z limetky nastrouháme kůru, koriandrovou nať také pokrájíme. Vše vložíme do mixéru i s ostatními ingrediencemi a zpracujeme na hrubší pastu. Ve větší pánvi rozpálíme olej a pastu na něm za stálého míchání cca 2-3 minuty opražíme. Když se uvolní aroma, přilijeme kokosové mléko a vývar a přivedeme k varu. Vložíme rozkrojené brambory a na mírném ohni zvolna vaříme cca 15 minut doměkka.

  • 2

    Mezitím vsypeme jasmínovou rýži do hrnce, přidáme kousky citronové trávy a rozmačkaný kardamom. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a zakryté vaříme na mírném ohni cca 10-15 minut. Všechna voda se musí vstřebat. Hotovou rýži osolíme a zakrytou necháme cca 10 minut odstát.

  • 3

    K bramborám přidáme kukuřičné klásky, osolíme a opepříme dle chuti a povaříme cca 2 minuty. Poté vmícháme cukr, růžičky brokolice, podélně rozkrojenou papriku a vaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme nahrubo nasekaný špenát, polovinu pokrájené koriandrové natě a necháme vařit ještě 2 minuty. Omáčku rozdělíme do předehřátých servírovacích misek a dozdobíme zbytkem koriandru.

  • 4

    Z rýže vyjmeme citronovou trávu a tobolky kardamomu. Zrníčka načechráme vidličkou. Sněs podáváme s připravenou rýží.

Komentáře k receptu