Špízy po thajsku s arašídovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Kuřecí prsa
  • 315 g Arašídy
  • 250 ml Voda pitná
  • 125 ml Kokosové mléko
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Paprika červená
  • 1 kávová lžička Omáčka Kari
  • 0.5 kávová lžička Cukr krystal
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Chilli paprička
  • 6 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 1.5 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 737 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 388 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 96 mg
  • Draslík 683.4 mg
  • Vláknina 17153.8 mg
  • Vitamín A 17153.8 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.8 mg
  • Vitamín E 7.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a se solí utřeme česnek, z umytého citrónu nejprve ostrouháme přibližně polévkovou lžíci kůry, pak z něj vymačkáme šťávu. Maso nakrájíme na kousky.

  • 2

    Thajskou kari omáčku, polovinu česneku, polovinu sójové omáčky, citrónovou kůru a kokosové mléko utřeme v misce dohladka. Ve vzniklé směsi důkladně obalíme kousky masa, které pak dáme nejméně na dvě hodiny marinovat do ledničky.

  • 3

    Do pánve s olejem vložíme arašídy a pražíme je 15 minut v troubě, předehřáté na 190 °C. Po vyjmutí z trouby a částečném vychladnutí z nich odstraníme slupky, následně je rozdrtíme je v mixéru.

  • 4

    Do pánve s rozehřátým olejem dáme zesklovatět cibuli, přidáme druhou polovinu česneku a nadrobno posekané chilli papričky. Necháme zvolna restovat přibližně 2 minuty, pak vlijeme vodu, rozemleté arašídy, papriku, cukr a sůl. Na mírném ohni směs stále mícháme a jakmile je hladká, přidáme ještě lžíci sójové omáčky a citrónovou šťávu. Hotovou arašídovou omáčku přendáme do misky a nechme do ledničce vychladnout. Olejová vrstva, která se na povrchu vytvoří, směs dobře uzavře. Omáčka vydrží v ledniče i několik týdnů.

  • 5

    Špejle lehce potřeme olejem, napícháme na ně marinované maso, vložíme pod rozehřátý gril a grilujeme do měkka.

  • 6

    Špízy podáváme společně s arašídovou omáčkou a čerstvou zeleninou.

Komentáře k receptu