Pečená perlička s rozmarýnem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Anglická slanina
  • 50 g Anglická slanina
  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 50 g Petržel - nať
  • 50 g Kompot jeřabinový
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 50 g Rozmarýn čerstvý
  • 100 ml Víno červené
  • 100 ml Víno červené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Jablka
  • 2 ks Med včelí
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 6 ks Hřebíček
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Perlička
  • 1 ks Zelí hlávkové červené
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Koření perníkové
  • 1 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1728 kcal
  • Sacharidy 191 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 993 mg
  • Bílkoviny 85 g
  • Uhlovodany 186 g
  • Cholesterol 350 mg
  • Draslík 3577.8 mg
  • Vláknina 36500.1 mg
  • Vitamín A 36500.1 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 211.8 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 59.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Perličku očistíme, omyjeme, osolíme a opepříme. Její prsní část pomocí ostrého špikovacího nože prošpikujeme plátky slaniny nakrájenými na proužky. Prsa potřeme vrstvou másla a naklademe na ně plátky slaniny. Další plátky slaniny potom vložíme do břicha perličky a přidáme k nim snítky tymiánu a rozmarýnu. Jablko rozkrájíme na čtvrtky a zapícháme do něj hřebíčky.

  • 2

    Do pekáče vlijeme olej a na jeho dno naskládáme zbylé plátky slaniny. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, dále na kolečka nakrájenou mrkev a na kousky nakrájený celer. Položíme na zeleninu perličku a nahoru položíme snítku tymiánu a rozmarýnu. Maso zalijeme červeným vínem. Předehřejeme troubu na 160 ° C. Pečeme zprudka, aby došlo k zatažení masa, pak přikryjeme poklicí a pečeme devadesát minut. Na poslední půlhodinu pečení odklopíme poklici a za stálého polévání dopékáme.

  • 3

    Když je perlička v troubě, připravíme zelí. Hlávku zelí rozkrájíme na nudličky. Na plotnu připravíme hrnec s vodou a přivedeme k varu. Zelné nudličky vsypeme do vroucí vody a deset minut povaříme. Pak scedíme ze zelí vodu. Mezitím na kouskách slaniny opražíme nadrobno nasekanou cibulku. Opraženou cibulku vmícháme k uvařenému zelí, přidáme k němu perníkové koření a také špetku skořice. Přilijeme červené víno a vložíme med. Nakonec ozdobíme jeřabinami.

  • 4

    Zatímco se perlička peče, přichystáme brambory. Oloupeme je, nakrájíme a uvaříme ve vodě doměkka. Vodu scedíme a brambory rozšťoucháme s máslem. Posypeme nasekanou petrželkou.

  • 5

    K upečené perličce podáváme připravené zelí a šťouchané brambory.

Komentáře k receptu