Grilovaný losos s holandskou omáčkou a chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 880 g Losos - filety
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 400 g Chřest bílý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 862 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 71 g
  • Sodík 361 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 559.6 mg
  • Draslík 986.3 mg
  • Vláknina 4494.3 mg
  • Vitamín A 4494.3 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.7 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 73.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V keramické míse dobře promícháme 2 lžíce extra panenského olivového oleje se lžící citronové šťávy a špetkou pepře. Do nálevu vložíme 4 plátky lososa po 220 g a v chladu necháme marinovat 3-4 hodiny.

  • 2

    Grilovací plotnu nebo mřížku potřeme lehce olejem a gril rozpálíme. Marinované lososové plátky grilujeme 2-3 minuty z obou stran, až jsou dobře propečené.

  • 3

    Na omáčku připravíme 3 lžíce nasekaného kopru a 250 g rozehřátého másla. V malém kastrůlku pak smícháme 3 lžíce bílého vinného octa se 3 lžícemi vody, přidáme špetku soli, pepře a uvedeme do varu. Vaříme, dokud se neodpaří většina tekutiny, zůstat má jen asi 1 lžíce. Tu spolu se čtyřmi žloutky vlijeme do mixeru a mixujeme cca 1 minutu. Mixer necháme v chodu a přiléváme postupně teplé máslo a šleháme, až směs zhoustne. Přidáme 2 lžíce citronové šťávy, posekaný kopr, dosolíme a okořeníme ještě špetkou pepře, promícháme a uložíme do tepla.

  • 4

    Okrájíme svazek chřestu, zalijeme v misce vařící vodou a necháme v ní 2-3 minuty, až zbledne.

  • 5

    Porce lososa servírujeme přelité omáčkou, chřest podáváme jako přílohu.

Komentáře k receptu