Pikantní chléb se semínky a kořením z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mouka žitná celozrnná
  • 150 g Brambory
  • 600 g Mouka pšeničná hladká
  • 3.5 g Droždí sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Sezam - semena
  • 1 kávová lžička Slunečnice - semena
  • 1 kávová lžička Lněné semínko
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 486 kcal
  • Sacharidy 98 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 272 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 354.6 mg
  • Vláknina 15967.3 mg
  • Vitamín A 15967.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.9 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

  • 2

    Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a prolisujeme.

  • 3

    S uzrálým kváskem a uvařenými prolisovanými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vody, přidáme uzrálý kvas a prolisované brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku a směs koření. Uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého nasypeme cukr.

  • 4

    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 5

    V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

  • 6

    Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin do těsta, nasypeme do formy směs semínek. Pokud pekárna zvukový signál v programu nemá, nasypeme semínka přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení.

  • 7

    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu