Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Olej olivový
  • 360 g Vejce slepičí
  • 90 g Sůl
  • 0.5 kg Mouka pšeničná - Semolina
  • 1.2 kg Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1034 kcal
  • Sacharidy 125 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 3539 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 152.3 mg
  • Draslík 49 mg
  • Vláknina 11060 mg
  • Vitamín A 11060 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Obě mouky, hladkou italskou a mouku semola (nahrubo mletá tvrdozrnná pšenice), smícháme dohromady a vytvoříme kopeček, do kterého uděláme důlek. Do důlku nalijeme vejce (nejlépe pasterovaná) a vše rukama důkladně promícháme. Je-li těsto příliš tuhé a nepoddajné, přidáme opatrně trošku vody.

  • 2

    Těsto propracováváme rukama nejméně 30 minut, musí být hladké bez hrudek a nesmí se lepit.

  • 3

    Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na hodinu odpočívat do lednice.

  • 4

    Těsto vyválíme a vykrajujeme na požadované tvary (fettuccine, togliatelle apod.).

  • 5

    Těstoviny vaříme al dente ve vařící osolené vodě s olivovým olejem. Vodu musíme osolit tak, aby byla slaná jako konečný pokrm. Množství vody musí být vždy pětinásobkem množství těstovin. Čerstvé těstoviny nikdy po uvaření neproplachujeme vodou, ale ihned je zamícháme s omáčkou.

  • 6

    Správně uvařené těstoviny al dente mají uvnitř malou světlou tečku. Pokud je uvaříme moc, nepojmou do sebe chuť omáčky a budou rozměklé, pokud je uvaříme málo, budou se lepit na zuby.

Komentáře k receptu