Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 ml Olej olivový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Grapefruity
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Koriandr celý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 637 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 332 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 277.7 mg
  • Draslík 2943.9 mg
  • Vláknina 19657.2 mg
  • Vitamín A 19657.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 406.1 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z jednoho růžového grapefruitu ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu, dále pak vymačkáme šťávu z jednoho citronu a rozdrtíme 6 semen koriandru. Olivový olej mírně zahřejeme.

  • 2

    Misku s teplou vodou, žloutky a koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, směs šleháme, až žloutky zblednou. Misku odstavíme, směs šleháme ještě asi 3 minuty až mírně zchladne a za stálého šlehání velmi pomalu přiléváme olej.

  • 3

    Grapefruitovou šťávu s kůrou v rendlíku zahříváme při střední teplotě, až se odpaří na obsah asi třech lžic, vše pak všleháme do holandské omáčky. Podle chuti přisolíme mořskou solí.

  • 4

    Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, zvláště k pstruhovitým a lososovitým. Musí se ihned spotřebovat.

Komentáře k receptu