Holandská omáčka s mátou podle Ramsaye

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 220 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Koriandr celý
  • 2 kávová lžička Máta
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 480 kcal
  • Sacharidy 2 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 208 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 343.7 mg
  • Draslík 88.7 mg
  • Vláknina 366.6 mg
  • Vitamín A 366.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 61.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Za nízké teploty přepustíme máslo, které přes hustší síto procedíme a uložíme do tepla. Nadrobno posekáme dvě lžičky mátových lístků, podrtíme koriandr a vymačkáme šťávu z jednoho citronu.

  • 2

    Misku s teplou vodou, žloutky a nadrceným koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, přidáme ocet a šleháme, až se z vajec začnou tvořit husté stuhy. Pak misku odstavíme, do směsi pomalu všleháme rozpuštěné máslo a šleháme dále, až do zhoustnutí. Ochutíme mátou, šťávu z citronu, černým a cayenským pepřem a mořskou solí.

  • 3

    Takto připravenou omáčku je nutno ihned spotřebovat.

Komentáře k receptu