Pečené plátky ze pstruha na kořeněném kuskusu
Suroviny
- 40 g Cukr krupice
- 150 g Kuskus
- 240 ml Olej olivový
- 120 ml Voda pitná
- 300 ml Vývar drůbeží
- 40 ml Ocet vinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.4 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Tabasco
- 1 kávová lžička Koriandr celý
- 0.8 ks Citrony
- 2 ks Pstruh
- 3 ks Rajčata
- 0.4 ks Citronela
- 0.4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1194 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 79 g
- Sodík 650 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 145 mg
- Draslík 1212.5 mg
- Vláknina 7569 mg
- Vitamín A 7569 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a vykucháme 2 asi půlkilové pstruhy, každému odkrojíme z boků podle páteře 2 plátky masa i s kůží. Zbytky z pstruhů uložíme do chladničky a použijeme např. na vývar. Dále spaříme a oloupeme 3 velká vejčitá rajčata, zbavíme je jadérek a pokrájíme na kostičky, nakrájíme čerstvý koriandr, umeleme koriandrová semena a nasekáme čerstvé bazalkové lístky.
-
2
V pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje a na něm opečeme plátky pstruha kůží dospod. Plátky obrátíme, na opečenou kůží každého položíme 3 kolečka nakládaného citronu, (citronový konfit), a ještě chvíli opékáme. Rybu pak poprášíme mletým koriandrem, potřeme horkým olejem a v pánvi odložíme do tepla.
-
3
Do mísy nasypeme kuskus, zalijeme horkým kuřecím vývarem, (můžeme použít i vodu), vmícháme lžíci olivového oleje, lžičku mořské soli a necháme v teple asi 20 minut odležet. Vidličkou pak kuskus načechráme, přidáme několik kapek tabasca, posekané bylinky a rajčata. Podle chuti ještě dosolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a rozdělíme na 4 talíře.
-
4
Na kuskus na talířích položíme opečené porce pstruha s citronovým konfitem, které ještě přelijeme zálivkou vinaigrette a servírujeme.
-
6
Citronový konfit podle Ramsaye [47936]:
-
7
Chemicky neošetřené, dobře omyté citrony nakrájíme na tenká kolečka, jadérka opatrně odstraníme a rozpůlíme stonek citronely.
-
8
V rendlíku zahřejeme vodu až k varu, přisypeme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme citronelu, 2-3 minuty povaříme, pak přidáme kolečka citronu a při nízké teplotě vaříme 8-10 minut. Po odstavení necháme vychladnout a kolečka citronu i s nálevem uložíme v neprodyšně uzavíratelné sklenici do chladničky, kde vydrží až jeden měsíc.
-
9
Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.
-
11
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:
-
12
Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixerem rozmixujeme.
-
13
Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
-
14
Před použitím dobře protřepeme.