Salát z marinované grilované zeleniny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 ml Olej olivový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
  • 2 ks Cuketa
  • 1 ks Lilek
  • 2 ks Paprika červená
  • 2 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 2 ks Cibule
  • 0.6 ks Citrony
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.5 kg Chřest bílý
  • 1 polévková lžíce Balsamico ocet
  • 60 polévková lžíce Bazalka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 430 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 409 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1135.9 mg
  • Vláknina 20184 mg
  • Vitamín A 20184 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 81.6 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Velké cukety a malý lilek nakrájíme na 1 cm velké plátky, papriky oloupeme a pokrájíme na čtvrtky, mírně rozdrtíme oloupaný česnek a na čtvrtky pokrájíme velké fenykly a oloupané středně velké červené cibule. Krátce povaříme svazek chřestu, který ihned prudce ochladíme pod tekoucí vodou.

  • 2

    Všechnu zeleninu téměř doměkka opečeme na grilu a dáme do hluboké orka

  • 3

    mísy. Ještě horkou směs posypeme česnekem, pokapeme 150 ml olivového oleje ochuceného citronem a bazalkou podle Ramsaye a balzamikovým octem. Směs promícháme tak, aby všechny součásti byly obaleny olejem, posypeme solí s mletým koriandrem a přikryté potravinářskou fólií necháme asi 1 hodinu marinovat.

  • 4

    Servírujeme zastudena jako salát, nebo zatepla jako přílohu k hovězímu nebo jehněčímu masu.

  • 6

    Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]:

  • 7

    Důkladně omyjeme 2 citrony a v dlouhých tenkých proužcích z nich oloupeme kůru. Oloupané citrony uložíme do chladničky pro jiné použití.

  • 8

    Do rendlíku vlijeme olivový olej, přidáme citronovou kůru, vše spolu mírně prohřejeme, potom přidáme 2 svazky čerstvé bazalky a odstavíme. Přelijeme do vhodné nádoby, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 24 hodin louhovat.

  • 9

    Odstraníme bazalku, olej i s citronovou kůrou přelijeme do těsně uzavíratelné sklenice a uložíme do chladu. V chladničce vydrží 3-4 dny.

  • 10

    Ochucený olej můžeme použít téměř na jakoukoliv salátovou zálivku, výborný je v kombinaci s rybami.

Komentáře k receptu