Solený mořský vlk a grilovaný lilek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1000 g Lilek
  • 400 g Mořský vlk
  • 2000 g Sůl mořská
  • 50 ml Olej olivový
  • 150 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 5 ks Citrony
  • 2 ks Pomeranče
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 338 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 196789 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 46 mg
  • Draslík 1238.2 mg
  • Vláknina 33589.8 mg
  • Vitamín A 33589.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 155 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nakrájíme omytý lilek na plátky silné asi 1 centimetr. Plátky poklademe na plech, osolíme a zakryjeme papírem, který odsaje z lilku přebytečnou vodu. Takto necháme lilek jednu hodinu. Znovu už potom lilek nesolíme, ale pouze otřeme savým papírem.

  • 2

    Připravíme pánev, na kterou vlijeme olivový olej, naskládáme na něj lilek a opečeme z obou stran. Okořeníme lilek čerstvě mletým pepřem a podáváme jako přílohu k rybě. Zatímco se lilek hodinu potí, nachystáme ryby.

  • 3

    Mořské vlky omyjeme a vykucháme z nich kostry. Odřízneme hřbetní a boční ploutve. Škrabkou z ryb odstraníme šupiny. Do vnitřku každé ryby vložíme jednu snítku tymiánu a citrón, který jsme předtím pokrájeli na čtvrtky.

  • 4

    Pečicí plech vyložíme pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Na papír pak položíme připravené ryby. Hrubou mořskou sůl promícháme s trochu vody a na kousky pokrájenou kůrou ze 2 pomerančů a 3 citronů. Připravenou solnou směsí důkladně posypeme ryby, aby byly celé zakryté. Zahrabeme ryby do soli tak, aby z ní koukala jenom hlava a ocasní ploutev. Předehřejeme troubu na 200 °C a ryby do ní vložíme. Pečeme při této teplotě 25 minut.

  • 5

    Z upečené ryby odstraníme solnou vrstvu a oddělíme kůži. Rybu zakápneme olivovým olejem a servírujeme s plátky grilovaného lilku.

Komentáře k receptu