Špagety s bazalkovým pestem genovese

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 40 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 80 g Sýr Parmezán
  • 50 g Sůl
  • 15 g Česnek
  • 130 g Bazalka
  • 60 g Oříšky piniové
  • 250 g Olej olivový extra panenský
  • 3 l Voda pitná
  • 1.5 kg Špagety
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 866 kcal
  • Sacharidy 114 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 2079 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 5.4 mg
  • Draslík 88.2 mg
  • Vláknina 923 mg
  • Vitamín A 923 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Špagety uvaříme „al dente“ asi 5 minut v osolené vodě se lžící olivového oleje.

  • 2

    Nastrouháme sýr parmezán i pecorino. Natrháme bazalkové lístky, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme do kamenného hmoždíře, přidáme pár lžic panenského olivového oleje, větší část piniových oříšků a vše rozdrtíme. Přilijeme zbytek oleje, přidáme nastrouhané sýry a dále drtíme, dokud nám nevznikne pesto. To nalijeme do teplé pánve a na mírném ohni ho necháme pomalu rozpouštět. Jakmile začne trochu prskat, přilijeme vodu, ve které jsme vařili těstoviny (přibližně 10 ml na 1 porci) a promícháme. Nakonec smícháme s právě přecezenými špagetami. Podáváme posypané parmezánem a posypané zbytkem piniových oříšků.

Komentáře k receptu