Svíčková hovězí pečeně na víně se zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 krajíc Chléb konzumní
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.5 l Víno červené
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 dl Ocet vinný
  • 1 kg Hovězí kýta
  • 3 polévková lžíce Tuk
  • 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 827 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 392 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 161.8 mg
  • Draslík 1289.4 mg
  • Vláknina 7611.5 mg
  • Vitamín A 7611.5 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54.3 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme, mrkev a petržel oškrábeme a omyjeme, zeleninu pak nakrájíme na kostičky.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu víno smíchané s octem, přisypeme zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a hřebíček, vše promícháme a necháme 5 minut vařit. Uvařené dáme vychladnout, směsí zalijeme maso a marinujeme ho přikryté v chladu alespoň 24 hodin.

  • 3

    Maso a zeleninu vyjmeme z marinády. Maso osušíme, opepříme a osolíme, zeleninu necháme v sítu okapat.

  • 4

    V pekáči rozehřejeme tuk a maso na něm ze všech stran důkladně osmažíme. K masu přidáme okapanou zeleninu, krátce ji necháme s masem smažit a zalijeme 1/2 marinády. Maso se zeleninou dusíme přikryté 2 hodiny v troubě, předehřáté na 200°C. Směs zeleniny občas promícháme, podle potřeby přiléváme marinádu nebo vodu. Po 1 hodině dušení přimícháme rozdrobený chléb.

  • 5

    Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla. Omáčku důkladně propasírujeme přes síto, vmícháme do ní smetanu, dochutíme a necháme ji přejít varem.

  • 6

    Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, ale třeba i vařené brambory.

Komentáře k receptu