Dušená čočka s mangoldem, tuřínem a ravioly

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 130 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Čočka zelená Puy
  • 250 g Mangold
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 80 g Sýr Parmezán
  • 100 ml Víno bílé
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Voda pitná
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 2 ks Tuřín
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 2 ks Šalotka
  • 3 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3.28 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 891 kcal
  • Sacharidy 91 g
  • Tuky 129 g
  • Sodík 2620 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 361.4 mg
  • Draslík 965 mg
  • Vláknina 23239.5 mg
  • Vitamín A 23239.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.6 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si připravíme těsto na ravioly. Do nádoby hnětače nasypeme mouku, rozklepneme 1 vejce, přidáme 2 žloutky, špetku soli a lžíci olivového oleje, hnětač spustíme a umícháme těsto. To pak přemístíme na pomoučený vál a ručně ho hněteme ještě 15 minut, pak ho necháme 1-2 hodiny v ledničce odpočinout.

  • 2

    Druhý den připravíme čočku se zeleninou a omáčku. Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu, přidáme čočku puy a svazek bylinek a vaříme 15- 20 minut, až čočka změkne. Potom vezmeme tuříny a dáme je vařit na 4-5 minut do osolené vody. Povařené oloupeme a nakrájíme na osminy. U mangoldu oddělíme listy od řapíků, řapíky pokrájíme na 1 cm kostky, listy natrháme a v osolené vodě povaříme 1-2 minuty. Pórek s oloupanou mrkví nakrájíme na kostičky, na lžíci olivového oleje je opečeme doměkka a osolíme.

  • 3

    Z čočky vyjmeme svazek bylinek a zamícháme do ní zeleninu.

  • 4

    Oloupané nadrobno nakrájené malé šalotky opečeme na lžíci olivového oleje doměkka, podlijeme je suchým bílým vínem a vaříme, až se odpaří většina tekutiny. Přilijeme půl litru zeleninového vývaru, zvýšíme teplotu, svaříme vše na polovinu a potom zašleháme šlehačku a máslu. Hotovou omáčku podle chuti osolíme a opepříme.

  • 5

    Ze svazku petrželové natě otrháme lístky, část odložíme, zbytek krátce povaříme a ochladíme. Vymačkáme vodu a třeme je s jednou lžící olivového oleje a s nadrobno nastrouhaným parmezánem. Z utřené hmoty uhněteme 8 kuliček, které dáme do chladničky ztuhnout.

  • 6

    Rozšleháme jedno vejce se lžičkou studené vody. Z těsta vyválíme tenké placky, z kterých vykrájíme 16 čtverců o velikosti cca 5x5 cm. Polovinu čtverců potřeme rozšlehaným vejcem, na střed každého dáme sýrovou kuličku a přikryjeme nepotřenými čtverci. Okraje pevně stiskneme k sobě a hotové ravioly dáme do vařící osolené vody se lžící olivového oleje. Vaříme je půl minuty, ihned drátěnou naběračkou vyjmeme a dáme ochladit do ledové vody. Před podáváním ravioly 2,5 minuty ohřejeme ve vařící vodě.

  • 7

    Čočku se zeleninou a ravioly rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme ozdobené odloženými lístky petržele.

Komentáře k receptu