Sváteční polévka z hovězích žeber a jater

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Celer - nať
  • 400 g Celer bulvový
  • 200 g Játra hovězí
  • 30 g Libeček
  • 200 g Petržel kudrnka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Petržel kořen
  • 3 stroužek Česnek
  • 3.2 l Voda pitná
  • 1 kg Hovězí žebra
  • 0.5 kg Kosti hovězí morkové
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 869 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 180 g
  • Sodík 345 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 122.4 mg
  • Draslík 853.7 mg
  • Vláknina 10320.4 mg
  • Vitamín A 10320.4 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 76.4 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme 1 kg hovězích žeber a 0,5 kg morkových kostí, dáme do 3,2 litru vody a přivedeme k varu.

  • 2

    Hovězí játra omyjeme. Celer, petržel a mrkev očistíme a omyjeme. Oloupeme cibule s česnekem. Omytou celerovou a libečkovou nať a očištěný pórek svážeme. Umyjeme rajčata.

  • 3

    Po hodině vaření přidáme do polévky připravenou zeleninu, játra, sůl a celý pepř. Polévku vaříme pod poklicí pomalu další hodinu, necháme ji jen probublávat. Čistit ji nebudeme, vyčistí se sama během pomalého vaření.

  • 4

    Když je polévka uvařená, podle chuti ji dosolíme, ochutíme mletým bílým pepřem a opatrně ji scedíme do druhého hrnce. Maso obereme a spolu s játry pokrájíme na malé kousky, které vrátíme do polévky. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Horkou polévku nalijeme do talířů a ozdobíme petrželkou.

Komentáře k receptu