Pečené nové brambory s bylinkami a zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 dl Voda pitná
  • 1.5 kg Brambory rané
  • 1 kg Zelí hlávkové bílé
  • 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 570 kcal
  • Sacharidy 101 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 346 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 26.8 mg
  • Draslík 555.6 mg
  • Vláknina 24311.5 mg
  • Vitamín A 24311.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 98.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nové brambory dobře omyjeme, slupku jim necháme. Větší brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky, drobné necháme v celku. Brambory dáme do mísy, prosolíme je, posypeme kmínem, promícháme a poklademe na suchý plech. Dáme je do předem vyhřáté trouby a pečeme minimálně 30-40 minut do zlatova. Kopr a pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    Mezitím očistíme hlávku bílého zelí, rozkrájíme ji na čtvrtky a vykrojíme košťál. Poté zelí velmi jemně nakrájíme. Dáme je do mísy, promícháme s 0,5 lžičky soli, pepřem a lžící cukru. Rukama zelí prohněteme tak, že ztratí na objemu. Zelí dáme do hrnce, přilijeme 1 dl vody a pod pokličkou zelí dusíme doměkka (přibližně 15-20 minut). Z podušeného zelí slijeme vodu, kterou zachytíme.

  • 3

    Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme. V pánvi si rozpálíme sádlo, na kterém zpěníme cibuli, přimícháme mouku a usmažíme tmavou jíšku, kterou zředíme slitou vodou ze zelí. Jíšku dohladka vymícháme a přidáme ji k zelí.

  • 4

    Za stálého míchání zelí s jíškou povaříme asi 3-5 minut a dochutíme cukrem.

  • 5

    Na každou porci horkých brambor poklademe tenké plátky másla, posypeme je bylinkami, přiložíme k nim podušené sladké zelí a podáváme.

Komentáře k receptu