Mazanec s kandovaným ovocem pro celiaky

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Droždí sušené
  • 120 g Kandované ovoce
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 5 g Sůl
  • 190 g Cukr krystal
  • 500 g Mouka bezlepková Mantler
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Tuk
  • 2 polévková lžíce Olej stolní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 848 kcal
  • Sacharidy 120 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 378 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 116 g
  • Cholesterol 114.5 mg
  • Draslík 183.2 mg
  • Vláknina 12963.3 mg
  • Vitamín A 12963.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ořechy nasekáme, vejce rozšleháme se špetkou soli, máslo rozpustíme a z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek. Kvásek necháme chvilku vzejít na teplém místě a pak do něj přidáme rozpuštěné máslo, olej, ostatní cukr, 2/3 rozšlehaných vajec a citrónovou šťávu a kůru.

  • 2

    Směs dobře promícháme po částech do ní přimícháváme mouku, až nám vznikne vláčné a voňavé těsto, do kterého vmícháme větší část nasekaných ořechů a kandovaného ovoce. Z těsta utvoříme bochánek, který dáme do tukem vymazané, bezlepkovou moukou vysypané dortové formy, potřeme ho zbylým rozšlehaným vejcem, posypeme ho zbylými ořechy a kandovaným ovocem a necháme na teplém místě kynout 45 minut.

  • 3

    Než těsto vykyne, předehřejeme troubu na 180°C a pak bochánek pečeme do zlatova. Po upečení necháme mazanec vystydnout a podáváme ho jako pohoštění.

Komentáře k receptu