Velikonoční mazanec s rozinkami

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 30 g Droždí
  • 120 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 20 g Cukr vanilka
  • 70 g Rozinky bílé
  • 130 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hrubá
  • 40 g Mandle
  • 40 g Cukr moučkový
  • 2.8 ml Olej slunečnicový
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 450 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 123 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 153.2 mg
  • Draslík 308.4 mg
  • Vláknina 5105.2 mg
  • Vitamín A 5105.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do kastrůlku vlijeme 1 dl mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru. Odložíme na teplé místo, kde necháme kvásek vzejít. Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme zbylý vanilkový krupicový cukr a žloutky. Předem namočené rozinky ve vodě scedíme a vsypeme do misky k ostatním surovinám. Nakonec přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné máslo, vlijeme připravený kvásek a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Ze všech surovin rukou nebo v kuchyňském robotu vypracujeme středně tuhé těsto. Poté přikryjeme těsto utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut vykynout.

  • 2

    Moukou posypme vál, přeložíme na něj vykynuté těsto a vytvarujeme bochánek. Položíme ho na olejem vymazaný plech, opět necháme dalších 30 minut kynout. Následně bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Střed nařízneme do kříže a vložíme do předehřáté trouby.

  • 3

    Při 180 stupních pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 160 stupňů a dopékáme ještě 25 - 30 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout na plechu, potom ho přeložíme na kovovou mřížku. Posypme moučkovým cukrem a necháme úplně vychladnout.

Komentáře k receptu