Rychlý koláč se švestkami a mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 25 g Máslo čerstvé
  • 250 g Švestky
  • 60 g Mouka polohrubá
  • 75 g Cukr krystal
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Mák mletý
  • 1 polévková lžíce Solamyl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 214 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 43 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 127.7 mg
  • Draslík 235.2 mg
  • Vláknina 4869.3 mg
  • Vitamín A 4869.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Švestky rozpůlíme, odpeckujeme, v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou, necháme je okapat a smícháme se Solamylem.

  • 2

    Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. V míse rozšleháme žloutky a sníh k nim vmícháme. Cukr smícháme s moukou a kypřicím práškem a vše opatrně pomalu přimícháme k vajíčkové pěně.

  • 3

    Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 175 stupňů. Po 15 minutách koláč vyjmeme z trouby a rovnoměrně na něj rozprostřeme poloviny švestek slupkou nahoru, posypeme mletým mákem a plátky másla. Koláč vrátíme do trouby a ještě 10 minut pečeme.

Komentáře k receptu