Vepřová pečeně kořeněná

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Cibule
  • 150 g Mrkev kořen
  • 80 g Olej olivový
  • 20 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 60 g Fenykl obecný
  • 20 g Citronová kůra
  • 20 g Chilli paprička
  • 45 g Rozmarýn čerstvý
  • 60 g Sůl mořská
  • 300 ml Víno bílé
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 5 ks Bobkový list
  • 4 kg Vepřová pečeně
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 650 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 70 g
  • Sodík 1804 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 144.5 mg
  • Draslík 714 mg
  • Vláknina 4854.3 mg
  • Vitamín A 4854.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hmoždíře nasypeme fenykl, sušenou chilli papričku, bobkový list, mořskou sůl a rozdrtíme na prášek. Přimícháme strouhanou citronovou kůru. Velký kus vykostěného masa rozložíme na pracovní desku kůží dolů, potřeme připraveným kořením, zavineme, kůži nařízneme do čtverečků, převážeme provázkem, potřeme olejem a posypeme solí s pepřem.

  • 2

    Do většího pekáče rozložíme kosti, na ně položíme maso, pekáč vložíme do silně vyhřáté trouby, teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme dvě a půl hodiny. Cibuli nakrájíme na drobno, celer s mrkví na nudličky nebo nastrouháme nahrubo. Zeleninu do pekáče přidáme asi po hodině pečení, přidáme ještě česnek, rozmarýn a přilijeme víno. Upečené maso vyjmeme z trouby a necháme ještě 20 minut odležet, odstraníme provázek, maso naporcujeme, z pekáče sebereme tuk, přilijeme trochu vývaru a uděláme šťávu. Maso podáváme na servírovací míse a šťávu nalijeme do omáčníku.

Komentáře k receptu